ВОЋАРСТВО И ПОВРТАРСТВО У ЦРНОЈ ГОРИ

Наслов овог текста може изазвати подсмех с обзиром да у већем делу Црне Горе земље за узгајање ових култура нема, но приступом који је овде представљен тај недостатак је превазиђен, те је због великог броја сунчаних дана уз благу јесењу и зимску климу у неким случајевима могуће постићи и две бербе током године. Основу идеје чини плодна земља које у већем делу Црне Горе нема већ се мора набављати у расадницима и биљним апотекама баштенска земља у џаковима и најважније је да држава не допусти раст цена када се потражња за њом повећа, јер би тиме читава замисао постала економски неисплатива.

Димензије саксије које су овде дате представљају минимум потребан за нормалан раст и развој саднице.

За избор садница, орезивање, прскање и ђубрење природним гнојивом посаветујте се са локалним агрономом или продавцем у апотеци, а јабука, бресква, кајсија, шљива, вишња, трешња, крушка, малина, лимун, поморанџа, мандарина, смоква, нар, маслина, киви, дуван... представљају део избора. 

Димензије и облик равничарског или терасастог повртњака одредите сами с тим да минимална дубина земље треба да износи 70 сантиметара.

Када је наводњавање у питању воћњак и повртњак уз неку речицу идеално је решење с обзиром да је вода бесплатна, а хидрофор није скуп. Ако нема речице наводњавање ће ићи из вододовдне мреже што ће вам за извесну суму увећати рачун за воду. Уколико на поседу није уведена струја тада за наводњавање можете користити механичку спиралну пумпу.

Уколико је у питању издвојени део имања на коме нема воде мали артерски бунар или цистерна за скупљање кишнице подигнута на 2 метра висине испод које ћете озидати баштенску кућицу, представља могуће решење.

Повртњак наливајте водом директно на сваки струк поврћа, воћњак са два црева упола мањег пречника од уобичајеног постављених с обе стране дрвета (сл. 1) уз одговарајуће пластичне туш-прскалице попут оних са судопере.

Због недостатка плодне земље бављење воћарством и повртартством у Црној Гори није раширено, но приступом који смо управо описали за 3-5 годинa Црна гора може постати извозник воћа и поврћа.

saksija_za_drvo


 

"...Дакле, читава ствар када је магнетно оплемењена вода у питању је у следећем: проласком кроз безброј цеви и хемијском обрадом воде у црпним станицама долази до извесних поремећаја у молекуларној структури воде, но, ти поремећаји нису такве природе да би довели до неких посебно великих "оштећења" код воде - оштећења у функционалном смислу.

Стога ту није извор суштине поступка мангетно оплемењене воде.

Суштина је у томе да се тим поступком молекули воде додатно енергизују, чиме њихова решетка увећава свој енергетски потенцијал. Ово је пре свега пожељно из разлога што вода чини 70% вашег организма, што је прилично висок проценат.

Е сад, да ли је могуће воду оплеменити поступком који сте ви описали - магнетима и цревом?

На жалост, али није, јер су магнетна поља која се том приликом стварају сувише слаба да би у значајнијој мери - у приметној мери рекли бисмо, могла да увећају енергетски потенцијал решетке молекула воде.

Чини нам се да су ова појашњења била довољна да разумете где сте погрешили и да ћете те начињене грешке што је могуће пре исправити..."

 

"Богому ово је добро, но има ли штогод за море"?!

Има наравно:

crnogorska_laguna

Лагуне се граде на оним деловима обале на којима не постоје природне плаже.

 

1. ПИСМО АМБАСАДОРУ ЦРНЕ ГОРЕ
2. ВОЋАРСТВО И ПОВРТАРСВО У ЦРНОЈ ГОРИ
3. ПИСМО МОЈИМ ЦРНОГОРЦИМА
4. ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ЂУКАНОВИЋУ
5. ПОСЛАНИЦА МАРКА МИЉАНОВА ЦРНОГОРЦИМА И ЦРНОГОРКАМА
6. ЊЕГОШЕВА ПОРУКА ДЕЦИ ЗЕМЉЕ
7. ОЈ СВИЈЕТЛА МАЈСКА ЗОРО
8. О НАТЈЕРИВАЊУ

9. О ЗЛОСТАВЉАЊУ ЦРНЕ ГОРЕ И ЦРНОГОРАЦА ОД СТРАНЕ СРБИЈАНАЦА
10.О УГРОЖАВАЊУ НАШЕГ ЗДРАВЉА ОД СТРАНЕ ЦРНОГОРСКОГ ГЕСТАПОА
11.О "МАНАСТИРУ" ОСТРОГ
12. О ЦРНОГОРСКОМ ГЕСТАПОУ И ЊИХОВИМ ГОСПОДАРИМА
13 О КОСОВАРСКИМ ДЕЗЕРТЕРИМА ЗАПОСЛЕНИМ У ЦРНОГОРСКОМ ГЕСТАПОУ
14 О ЧИШЋЕЊУ ДЕМОН-ХРАМА У ПОДГОРИЦИ

15 О ПРОМЕНИ ОДНОСА ПРЕМА ВАМА ОД СТРАНЕ ЦРНОГОРСКОГ ГЕСТАПОА
16 О ГЛУПАНИМА ИЗ ГЕСТАПО-СЛУЖБИ СВЕТА
17 ГЛУПАНИ У ИНСПЕКЦИЈИ
18 О ВАШЕМ СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ У ПОДГОРИЦИ
19 О СРБИЈАНСКОЈ ЕКИПИ НА ЧЕЛУ ЦРНЕ ГОРЕ


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова.