113

СТРОГА ОСОБА


"Колико год далеко да одеш, увек ћеш ми бити у срцу".
 
Овим речима могли бисмо описати нашу бригу за вас - Децу Земље, колико год далеко да одете од себе, увек ћемо се трудити да вам помогнемо да пронађете пут повратка. Много пута до сада обраћали смо вам се са надом да ћемо вам на тај начин помоћи да тај пут повратка прођете што брже и лакше, па и ово обраћање има исту сврху. Сврха му је да се пробудите и најзад почнете свесно да живите свој живот. Животи човека могу бити бољи и лошији, а оно што чини разлику, јесте степен досегнуте свести. Богат живот прожет потпуним затамњењем и несвесношћу, није живот вредан помена када је духовни развој у питању.
 
Зато ћемо овога пута говорити о томе како свесно живети свој текући живот.
 
Живот особе важан је пре свега што живљењем стичете искуства која вам мењају свест, што је начин духовног развоја. Ова промена свести може бити убрзана медитацијом, јер се тиме избегавају препреке које се могу јавити током уобичајеног живота. Разлика између ова два приступа духовном развоју није велика, али је у духовном смислу веома значајна.
 
Стога ћемо овом приликом покушати да вам помогнемо у мењању навика које сте стекли током живота, а које вам могу представљати препреку у духовном развоју. Суштина реченог је у следећем: свако људско биће има потребу за стабилношћу у животу, јер је то начин на који Его доживљава себе - што је стабилнији то је и дуговечнији. Проблеми пак ремете ову стабилност, чиме његова конфигурација свести постаје нестабилна и склона паду. Да би то избегао, Его прибегава разним триковима, при чему је један од уобичајених претерана строгоћа.
 
Бити строг, значи имати чврсте и несаломиве ставове и правила о извесним стварима у животу, која нису склона изменама. Строгоћа у себи има велику дозу страха од сопственог нестанка, што се надомештава чврстим и несаломивим ст
авом, а уколико би он омекшао, особа би се распала и престала да постоји. Да би то избегла, она формира сет чврстих ставова који јој помажу да одржи свој психолошки профил очуваним.
 
Све ово јасно је сваком психологу, осим одговора на питање како помоћи таквим особама. Овом приликом покушаћемо да за тај проблем дамо духовно решење, које бисмо могли свести на реч беспомоћност.

Бити беспомоћан значи бити препуштен вољи других људи, без икакве наде да се то може променити на боље. Бити беспомоћан психолошко је стање које би хтела да избегне свака особа, но, овом приликом оно је неопходно, као противмера која ће строгу особу подсетити да је живот нешто много више од крутих правила.
 
Стога вам овом приликом препоручујемо да ваше строге ствавове заменикте мало флексибилнијим начином размишљања. Строгост никада не даје добре плодове, јер у себи нема животних сокова неопходних за њихов развој. Беспомоћност је пак попут земље која даје живот сваком семену што падне на њу. Како земља, тако и ви требате прихватити начин беспомоћности, јер ће вам помоћи да живот што лакше уредите на начин који ће вам дати што боље плодове.
 
Толико за сада и чувајте се строгоће, јер вас понекад може одвести странпутицом.
 
Ваша Мати


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова 

13 јануар 14 године ере Водолије - затвор места  Σουφλί/Грчка