ПИСМО РУСКОМ И КИНЕСКОМ АМБАСАДОРУ

03.12.2010

"Ваша Екселенцијо, поштована господо

Зовем се Оливер Поповић, имам 47 година, живим у Београду, а јављам вам се јер ми је од стране владајућег режима ускраћено право на слободно и јавно изражавање свог политичког става. У томе сам спречен на једном од политичких форума - јер сам након претњи изречених на самом форуму, истима био изложен и у личном контакту. С обзиром да су се прење тицале мог живота, уплашен, престао сам да посећујем тај форум, али сам с времена на време свој политички став изражавао исписивањем графита на неком од градских зидова. 
На зиду бараке која се налази на почетку улице Српских владара, током неколико месеци исписао сам неколико графита:

"536 муслиманских логора за Србе
 Сарајевски геноцид на 6735 Срба
 Подрињски геноцид над 3267 Срба"

"Расим Љајић
 Алијим муџахедин"

"Србија умире
 Београд се смеје"

"Кад престанеш да будеш човек
 постајеш европљанин"

"Истину и образ
 неможете прекречити"

"Хрватима и Словенцима
 српске фирме и фабрике
 Србима њиве и мотике" 

Због графита о геноциду над Србима у Босни два пута сам био хапшен и осуђиван на 20-то дневну казну затвора, коју сам издржавао у КПЗ-у "Падинска Скела".
Први пут - у фебруару, о чему сам писмом из затвора обавестио амбасаду НР Кине, а други пут у јулу ове године, о чему сам писмом и мејлом упознао вашу Екселенцију.

Због последњег графита ухапшен сам 02.12.2010 године и задржан у полицијској станици Савски венац од 11,00-21,30 часова. За то време два пута сам био испитиван од стране инспектора, при чему је њихов однос према мени био врло агресиван са повременим претњама "да могу бити отет и бачен у мутни Дунав". Претпостављам да је њихова намера била у томе да ме сломе и натерају да прихватим кривицу, у чему наравно нису успели. Моја одбрана састојала се у томе да ми нико не може забранити да слободно и јавно изразим свој политички став на зиду, да хапшење сматрам политичком отмицом и да ми омогуће контакт са Вашом, али и амбасадама НР Кине и САД-а.

У 21,30 пуштен сам из притвора, при чему ми је речено да ће против мене бити подигнута оптужница "за изазивање расне, верске и међунационалне мрже", чиме је запрећено казном до 5 година затвора. С обзиром да је ово директан напад на слободу јавног изражавања свог политичког става, обраћам се вашој Екселенцији са молбом да својим утицајем подржите очување слободарске мисли у Србији. У духу тога, бићу слободан да у понедељак дођем у амбасаду, и у личном контакту Вама или вашем особљу изложим овај случај.

С поштовањем, Оливер Поповић"