6
НЕИСКРЕНОСТ, ЛУКАВОСТ, ЛАЖ

 

Неискреност представља делимично или потпуно прећуткивање и скривање истине.

Лаж представља делимично или потпуно негирање и поништавање истине.

Лукавост представља спој завођења, неискрености и лажи.

Неискреност, Лукавост и Лаж представљају најчешћу групу техника које Его користи. Њихова улога је вишеструка, а примена свакодневна. Користимо их да би заштитили себе. Како би избегли казну. Да би остварили корист. Како би успоставили и одржали моћ над неком особом. И у било којој другој прилици.

Читав Еголенд прожет је Неискреношћу, Лукавошћу и Лажима. Од седмогодишњих дечака, преко угледних бизнисмена, до седокосих старачких глава, у различитом степену и облику, у зависности од сврхе и примене, сви они заједно доприносе општој беди људског друштва. И то се неће променити. Ниједан друштвени систем, покрет, веровање или ко зна шта друго, неће успети да одвикну човечанство од њиховог кориштења.

Зашто?

Замислите да сте особа чији IQ износи 148 бодова. То је (за разлику од већине нас са 100 бодова) прилично висок степен интелигенције, који вам омогућава да успешно и у року завршите факултет, одмах се запослите и веома брзо постанете запажени и уважени у својој струци. И замислите да зарад личног експеримента, донесете чврсту одлуку да више никада не будете неискрени, да више никада не будете лукави, и да више никада не слажете.

Како би се то одразило на ваш будући живот?

До тада поштовани, угледни, стручни и перспективни, изненада бисте почели да клизите низ друштвену лествицу. Колеге и пословни партнери би вас избегавали, вашем друштву постали бисте досадни, девојка би вас напустила, породица се питала да ли сте нормални и убрзо бисте се нашли на самом дну друштва.

Ви сте безвредни.
Неспособни.
Глупи.
Вероватно и благо ментално заостали.

Ваши дојучерашњи пријатељи и познаници пролазили би поред вас благо вртећи главом, питајући се шта се то дешава са вама.

Да стварно, шта се то дешава са вама?

У свету који се заснива на причама о Поштењу, Части, Истини, Образу, Правди… ви бисте требали да сте при врху, а не на дну друштва, зар не?!

Свако људско биће рођењем добија дар Љубави, Истине и Слободе. Они представљају основу вашег бића – његов темељ, зидове, прозоре, врата, кров и све остало што чини кућу ваше Душе. Њихово присуство чини да се радујете и уживате у сваком протеклом дану, ма какав он био. Оно што одређује његов квалитет нису догађаји, већ чиста радост која извире из вас самих.

Нажалост, то не траје дуго.

Иако вас је друштво једно време штитило од стварности, престанком тинејџерских година томе долази крај. Чим дубље закорачите у живот налетећете на наплатне рампе које нису обична препрека, већ врста теста, који ће показати да ли прихватате одрастање. Да ли сте спремни. Тада – постепено или одједном, схватате његову цену – морате се одрећи Љубави, Истине и Слободе. Морате их сакрити и одбацити или у супротном капије Еголенда за вас ће заувек остати затворене.

Сами и на дну?!

Ма не долази у обзир, ви заслужујете боље.

И са већим или мањим жаљењем, одбацићете делимично или потпуно и љубав, и истину, и слободу. Ма, уосталом брига вас, то је ионако за клинце, ви сте сада одрасли.

Овим ћете од стране друштва бити прихваћени – додуше у прво време са мало подозрења, као да нису потпуно сигурни да ли сте схватили правила одраслог света.

Јесте, схватили сте.

Никада не говори истину.
Никада не показуј да си превише радостан.
Буди понизан и пун поштовања према моћнијима од себе.
Не показуј да си превише паметан.
Новац купује све.
Моћ је врх.

И били сте у праву. Клизећи између правила живота као прави слаломаш, резултати убрзо пристижу – остварујете успехе и привлачите пажњу. Нуде вам кумство. Проценат. Секс. Орташтво. Чланство у ВИП клубу. Брак. И све остало што можете наћи на пијаци света. 

Поново честитате себи на правилном избору. Показало се тачним да ни љубав, ни истина, ни слобода у свету немају скоро никакву вредност. А и не недостају вам. Заправо, уверили сте се да неискреност, лукавост и лаж нису баш тако лоши, као што сте некада наивно мислили. Да јесу, не би их сви користили.

И као по календару, лагано теку земаљски дани.

Додуше, понекад буде и кратких лоших периода, али у суштини, када погледате друге, задовољни сте животом и оним што сте стекли. Колико год да сте се жртвовали, вредело је.

Једино… једино понекад мисли вам одлутају у време када нисте имали ништа, осим Љубави, Истине и Слободе. 

У време, када сте искрено били срећни.


НЕИСКРЕНОСТ, ЛУКАВОСТ, ЛАЖ
И РОДИТЕЉИ ЛАЖУ
О ТРАГЕДИЈИ ЛАЖОВА
О ЕНЕРГЕТСКИМ ВАМПИРИМА - ЛАЖОВИМА


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова