4

О ЗЕМЉАЦИМА И СЕЉАЦИМА

 
Ја сам Земљак - обрађујем земљу и живим од ње.
 
Ми земљаци живимо на селу, али има нас и у градовима, и ти градски земљаци сваки викенд и празник побегну из града на свој комад земље да поново пронађу себе. Судбина и нити живота везале су их за град, ал' сви они сањају о томе да се врате својој земљи и заувек постану земљаци.
 
Живот земљака није лак: посејеш, а не знаш дал' ћеш пожњети - кад сунца треба удари потоп, чекаш кишу, а жега пече, па понекад помислиш - смејаћете се, ал' понекад стварно помислиш да није то до времена, већ да Харповима-овима гађу Американци.
 
Знам, знам... рећи ћете што је американцима важна моја њива са кукурузом, ал' шта знаш, геополитика је то.
 
И убереш летину, па помислих добро је, кад оно хоћеш - држава ти не плаћа што је обећала, накупци те варају, пијачна мафија рекетира. На крају кад погледаш остане ти пара за мало семена, ђубрива и нафте за трактор. Хране код нас земљака увек има.
 
Живот земљака није лак, али је поштен - ћутиш, радиш, поштујеш своју и земљу других земљака. Миран си, јер ти земља узвраћа добротом - ко да те на неки начин лечи.

Често кад сам сам одем у свој воћњак ил' њиву, па легнем на земљу и затворим очи, осетим мирис и топлоту њену, покрете траве ил' класја жита на ветру, мраве и бубице што по рукама ми миле, пчеле око лица што зује, па их отресам и растерујем - као љутим се на њих, а у ствари мило ми што на мојој земљи тол'ки живот буја.
 
Живот земљака није лак и има бољих, угледнијих и плаћенијих послова, ал' некако смо током година ја и моја земља навикли једно на друго, па је зато не бих мењ'о.
 
Ето, ја то укратко о нама земљацима, а када је пак реч о сељацима, њих има свуда и у свим професијама.

 


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова 

25 новембар 13 године ере Водолије - затвор места  Σουφλί/Грчка