46

ПОИСТОВЕЋИВАЊЕ
 

Поистовећивање је процес који се дешава свакодневно и у питању је психолошко изједначавање једног објекта/свести, са неким другим објектом/свести. Поистовећивање је стога попут неке врсте пластичног опонашања другог објекта/свести, са жељом/намером да се претопи и поистовети са њим. На тај начин особа замењује своју суштину, са суштином друге особе/објекта.

Разлог за ово крије се у незадовољству садржајима своје свести и датим животним околностима које се не могу променити и одбацити, или пак особа не зна како то да уради. У немогућности да их промени, она се поистовећује са неким ко има већину особина/околности за којима жуди. Поистовећивање је зато чест психолошки процес, јер тешко је наћи особу која је потпуно задовољна собом. Стога је боља упућеност са суштином поистовећивања и те како пожељна.

Рекли смо да су већина људи у извесној мери незадовољни собом и околностима свог живота, но, како су промене које захтевају измену тих околости ван граница њених могућности, у жељи да ублажи бол изазван тиме, њен Его се поистовећује са особом (или више њих) која поседује жељене особине/околности. Најчешће су то познате и богате филмске, музичке и спортске звезде, јер у себи обједињују већину жељених особина/околности – богатство, успех, славу, обожаваоце, па самим тиме и једну врсту привидне бесмртности.
За многе од вас шта човек може да пожели више, зар не?

Но, као и већина ствари, ни поистовећивање није сасвим безазлено – није безазлено у психолошком смислу, јер њиме измештате своју свест изван себе, трудећи се да постанете нешто или неко други. Ова психолошка игра на краће стазе и не мора да причини штету, али ће на дуге то свакако учинити.

Ви сте то што јесте и колико год да вам се та чињеница не свиђа, требате је прихватити у потпуности, јер је то први корак ка промени и све док не прихватите себе онаквим какви већ јесте, нећете успети да се промените на боље. У том случају и даље ћете остати у маглама фантазија, које вам омогућава поистовећивање. Зато са тиме морате престати што пре, рецимо управо у тренутку док читате ове редове – ПРЕСТАНИТЕ СЕ ПОИСТОВЕЋИВАТИ СА ОНИМ ШТО НИСТЕ ВИ. Престаните живети комбинацију лажи и самозаваравања. Престаните са сновима о слави и богатству који вас већ кол’ко сутра чекају ту иза ћошка, јер и сами знате да се неће остварити. Престаните се самозаваравати користећи поистовећивање, јер то нисте ви.

Ви сте тамо где је ваш бол.

Тамо где боли, ту сте заглављени и заборављени, не само од других, већ и од вас самих. Ваш бол је аларм укључен на најаче, који вам говори шта са вама није у реду. Тамо где боли, ту је проблем. Зато прихватите тај бол, јер ћете са њиме прихватити и себе. То је тежак, али неопходан начин присећања, јер бол у себи заробљава и део вас. Да би га повратили и придружили свом бићу, морате прихватити и пропустити кроз себе и бол који је прикачен за тај део ваше свести. То ће свакако болети, али ће вас још више болети и нанети вам патње лутање од немила до недрага, поистовећивање са гламурозним и често пута лажним животима богатијих и успешнијих од вас. Прихвататите бол који осећате, како бисте са њиме прихватили и себе.

Ако вас притом заболи – а хоће, слободно плачите. Ако будете тужни и несрећни – изразите и то. Све што се од негативних емоција појави у вашем пољу свести нека се испољи. Будите попут биоскопског платна на коме се пројектују филмови ваше прошлости, али им не судите им и не процењујте их, већ им само допустите да се испоље. Тако ћете испразнити нагомилане депое негативне енергије и престати да се поистовећујете са другима. Када осетите да сте прочишћени од бола, схватићете да тек тада имате могућност да свој живот ускладите са својом унутрашњом суштином.


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова.