43
ГРУПНИ ЕГО


Као што смо раније већ рекли, духовност није власништво ни религија, ни тајних друштава, већ право сваког човека. Она је разлог вашег постанка, доласка и живљења на Земљи и сигурни смо да је многима већ одавно јасно да је живот много више од "имати и бити моћан”. Његова сврха вам изгледа скривена, а каткад и непостојећа, но, то је тако док не почнете да се присећате. Тада вам се отворе очи за много тога, што вам се раније чинило небитним.

Живот је дар, али и принцип Универзума у коме имате своје место. Мало је, али битно. Тек делом функционално, али корисно. Но, нисте сами и нисте једини у присећању, јер многе енергије у Универзуму и саме стреме њему. Попут вас, који се присећајући трагате за собом на личном – микро нивоу, и Универзум се присећа и трага за собом на сопственом – макро нивоу. Сви ви сте толико међузависни, да је невероватно како вам та чињеница упорно измиче свести – jедни без других смо као глава без очију, руке без прстију, ноге без стопала – нефункционални.

И то је оно што вас у будућности чека – присетити се и повезати у један високо свестан организам на планетарном нивоу.

Већ чујемо уздахе разочарења због тешког задатка – спојити у једну кол’ко-тол’ко подношљиву и међусобно уважавајућу заједницу 6.5 милијарди људи, признајемо да звучи као првоаприлска шала.

Осим Личног Ега који настаје спонтано, сви ви – као врста, имате и Групни Его. Додуше, мање је видљив и нападан од личног, што му нимало не смета да негативно утиче на вас. Лично Его је спонтани контраодговор на ваш уложен напор у духовност. То је тамна сенка што вас из живота у живот прати и подсећа на све лоше у вама. Као такав, причињава вам бол, али и упозорава шта не треба да чините, како би га убудуће избегли. За разлику од њега, Групни Его је скуп дела читавог човечанства због чега се можете осетити повређеним, јер зашто бисте ви патили због туђих грешака, зар не?

Е па, управо то је ваш следећи корак – прихватање истине да сте сви ви Једно, да вас бол ваше сабраће са другог краја ове планете – директно или индиректно, погађа као и ваш сопствени бол. Да сте у овом свету одговорни не само себи, већ и свим’ осталима. Да овакви какви јесте, казна сте или награда остатку човечанства.

Брисање Групног Ега требао би бити спонтани чин свих вас, те стога то није вежба, већ поглед на живот. Ваш однос према другима, одсликава ваш однос према себи. Што дајете, то вам се у наредним животима враћа. Ако је давање са позиција Ега, тада уме да боли, јер њиме отуђујете део себе – комад одеће, своту новца, благ осмех. Зато неће бити обилно и неће трајати дуго, јер Его је по природи шкртица.

А Душа… ох, Душа ваша несебична и добра, кад’ би могла себе, би претворила у све што вам треба – нов ауто, више самопоштовања, живот лишен бола… у све.
 


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова