29

ДУХОВНИ РАЗВОЈ – ПРИСЕЋАЊЕ

 

"Шта је то духовни развој”?

Вероватно сте барем једном у животу поставили себи ово питање, чак иако вам ни на крај памети није пало да се сами бавите духовним развојем.

"- Да ли су то можда вежбе визуализације?

- Могуће да је то медитација – шта год та реч значила?

- А можда је то ипак молитва, у било ком храму неке од религија?

- Или су то неке тешке вежбе, са заузимањем чудних положаја тела? " – 
упитаћете се.

Тешко је, па вероватно и немогуће дати прави одговор на ово питање, јер је духовни развој све поменутог и још много тога не поменутог. Изгледа да свака група, па и свака особа на свету има или би требало да има своје схватање духовног развоја, што је добро, јер ако ишта – поред Љубави и Истине, представља његову суштину, онда је то Слобода.

Зато ћемо овом приликом укратко описати доживљај духовног развоја током процеса који препознајемо као Присећање.

Присећање
Присећање је лакше објаснити оним шта није, него оним шта јесте.

Присећање није "Систем”, није "Учење”, није "Коначна и Једина Истина”. Оно није искључиво право привилегованих, богатих или високообразованих. Не можете га купити, нити га можете присилити да вам ода своје тајне, јер их оно уопште и нема. Присећање је доступно свима без обзира на пол, расу, нацију, веру, образовни и социјални положај у друштву. Без обзира на то да ли сте добар или лош. Оно је дар и права природа сваког људског бића и да бисте га пронашли не морате прелазити брда и океане, јер је оно увек са вама, у вама. А оно што вас спречава да се присетите, оно што вам попут камичка у ципели стално наноси бол, јесте ваш Его, тај стари, верни другар, тај Чувар што брине о вама и не да другима да вам наруше лични простор, али уједно и Тамничар који вам не допуста да сами напустите тај исти лични простор.

Универзум је бескрајан, а ви сте и даље заточени у својој чаури, у својој малој, чврстој, приватној тамници. Са личним тамничарем.

Пут
Путева има безброј и понекада се простиру сами, понекад иду упоредо, а понекад укрштају и пресецају један другог. Тада најчешће и долази до сукоба и свађа међу путницима о томе чији пут има првенство, чији је бољи, бржи, старији, млађи… или шта год да је у питању. Неки путеви слабије су проходни, пуни су рупа и неодржавани, па тек с времена на време њима прође уморан путник. Неки су заборављени и потпуно напуштени.

Понекад је пут у ствари само стаза, нешто мало, лично, ни налик на оне широке асфалтиране траке са мноштвом знакова обавештења, знакова упозорења, знакова о свему и свачему што је путнику важно. Стаза је тежа, јер је сам правиш. Испред тебе је – ништа, а иза – тек благи наговештај да је ту неко раније прош’о. Не знаш где ће те одвести, ни шта ћеш на њеном крају наћи – ако уопште и има крај. Па ипак ходаш даље исцепан, гладан, изубијан, босоног, као још један путник од многих што се кроз мрежу времена, обичаја, култура, судбина и живота, лагано али упорно присећа себе.

Пут Ега
Велики број људи духовни развој схвата на начин Ега, као још један – овај пут, духовни циљ. Зато не би било на одмет да мало детаљније погледамо зашто и како то Его доживљава циљеве.

Основна идеја Пута Ега састоји се у остваривању циљева ради постизања моћи, као провереног начина достизања личне среће. 

Его је стално мање-више незадовољан и увек му нешто хвали, а то што му хвали он сматра да се налази изван њега – у другим људима, и свету ствари и појава које га окружују. Зато Его процењује ко или шта му хвали, прави план како да то привуче к себи и ради на његовом остварењу. Сада има циљ. Уколико успе да га оствари и дода себи, онда је срећан и та срећа може потрајати читавог живота, али може бити и краткотрајна. Ако је краткотрајна, у том случају Его сматра да није добро изабрао прави циљ, или пак да је остварени циљ био превише мали и једноставан, 
те је то разлог што се не осећа срећним.

Зато он сада бира много већи циљ, за који је сигуран да ће му овога пута донети трајну срећу. Разумљиво је да велики циљ захтева велики напор и пожртвованост, после којих он нема времена и снаге да се посвети онима од којих директно не зависи остварење његовог циља. Те особе за које он нема времена и снаге, најчешће су чланови његове сопствене породице. Врло рано из мноштва циљева један почиње да се издваја и Его брзо схвата да сви циљеви – колико год примамљиви, представљају само степенике на чијем врху се налази престо Моћи. 

За Его, Моћ је уствари Срећа.

На Путу Ега она је свеприсутна и одражава се у свим областима живота, ма какогод вам изгледале безначајно. Осим код уобичајених, има је и у одређеној мери и у оној широкој области интересовања коју зовемо духовност. Магија, хипноза, левитација, прорицање, исцељење, тајна друштва, уфо, видовитост, религија, борилачке вештине… и још много, много тога, представљају област у којој Его тражи и остварује своју Моћ, јер га свако овладавање неким од ових знања, вештина или моћи чини бољим, успешнијим и моћнијим од других. 

Зато и у области духовности има трагача за моћи - ту су, пробају ово или оно тек да виде шта ће од тога испасти. Има ли ту за њих барем нешто мало Моћи.

Пут Душе
Замислите да сте једне мрачне, олујне ноћи, на неком споредном путу бежећи од олује, у блату до чланака, изгубили грумен злата, те да сте се након пар сунчаних дана не гајећи превише наде да ћете га и наћи, вратили да га потражите. До пре пар дана само каљуга блата, сада је то опет тврд сеоски друм, прошаран дубоким браздама које су утиснула возила. Наравно, на први поглед ни трага вашем грумену, па ипак, као да вас нека невидљива рука води у том правцу, застајете изнад једне од стврднутих гомила блата, ни сами не знајући зашто. Разочарани и помало љути на себе, помало на олују, свесни да за вас он има велику важност – иако не знате зашто, изненада бивате преплављени емоцијама. Више се и не сећате када се то задњи пут десило, али сада ту више ништа не можете, јер сузе већ саме налазе свој пут ка земљи. И одједном, нешто вам привлачи пажњу, те зачуђено спустивши поглед, примећујете како се у гомили тог обичног, осушеног блата, изненада рађају и настају напуклине из чије нутрине се назире сјај вашег грумена злата.

Полако се сагињете, нежно рукама растварате земљину материцу и опрезно – као да је од стакла, узимате га и издижете на светлост сунчаног дана, као да га тиме представљате читавом свету. Забринуто га – као да сте му мати, окрећете и загледате са свих страна тражећи нешто чему ту није место – неко оштећење, ил’ комад блата на њему, можда.

Не, можете бити потпуно мирни, ни вечност, а камоли тек дани које је провео заробљен у блату, не би му могли нашкодити. И даље је исти онакав какав је и био пре много милиона година, када је послат у свет да објави вест, да без обзира на то где ће током живота бити бачен и заборављен, без обзира на то после колико времена ћете се напокон сетити да постоји, он ће вас и даље чекати потпуно исти – изворно чист и непромењен.

Пут Душе је другачији од Пута Ега.

На Путу Душе нема победа и пораза, сукоба и свађа, награда и казни, бољих и горих, поштених и непоштених, успешних и неуспешних, јачих и слабијих, првих и последњих…

На Путу Душе нећете постати моћнији, богатији, сексуално привлачнији, паметнији, лепши… шта више, ако сте нешто од тога раније и били, на Путу Душе постат ће потпуно неважно и распршит ће се у бескрај.

На Путу Душе нема циљева, па чак ни самог циља Просветљења.

Како на њему нема циљева, онда нема ни награда.

"Нема циљева, нема награда... па што би се уопште и бавио њиме”? – упитаћете се.

Зато, јер сте се кроз претходне и овај садашњи живот већ толико присетили себе и своје Душе да вам је све друго постало неважно.

"Па добро, а јел’ баш ништа не добијам духовним развојем, барем нешто, нешто мало” – упитаћете.

Не, ништа не добијате, већ све што имате, губите. Довољно је да кроз медитацију допустите да са вас спадне све оно што нисте ви, што значи скоро све оно што ви тренутно већ јесте.

Технички гледано процес подразумева постепено чишћење Мисаоног, Емоционалног и Животног Тела од Мисаоног, Емоционалног и Животног Ега, после чега најзад несметано можете да на Физичком Плану изразите своју праву – духовну природу, и тиме је учините "чврстом” и трајном у овом и свим осталим димензијама свести на којима постојите. У суштини, Присећање као Пут Душе не заснива се ни на Вери, ни на Знању, већ је то стање свести Директног Искуства духовних енергија универзума.

Прелазак
Многи су се сигурно запитали шта је потребно да ураде како би са Пута Ега, ступили на Пут Душе, па треба рећи да је прелазак природан процес што тече током многих живота.

Као људско биће обдарено Слободном Вољом, живот ћете доживљавати попут посластичарнице препуне слатких и укусних циљева, при чему је сваки од њих јединствен: може то бити Знање, Богатство, Слава, Задовољство… а има их тачно онолико, колико ви сами – тј. ваш Его, у себи имате жеља и порива које желите да пробате, проживите и остварите. Од мноштва циљева, један од њих учинит ће вам се слађим и укуснијим од осталих, па ћете у наредним животима бити усмерени на њега. Када се по ко зна који пут изнова нађете у посластичарници, једном приликом ћете помислити: "Ма, овај колач ми је више досадио, јер сам га већ безброј пута до сада пробао” – и истог тренутка када то помислите, заувек ће нестати из вашег живота, те ћете сада имати један колач мање.

Процес истраживања-пробања-засићења-одбацивања једног по једног циља наставит ће се кроз безброј живота, док се напокон у једном од њих не нађете у посластичарничи у којој уопште и нема колача. Тада сви циљеви који привлаче и покрећу људе – као што су некада и вас, губе сав значај, па ћете свој живот сматрати бесмисленим. А онда ће вам неко – најчешће Душа ваша, шапнути да је бесмисленост добра.

Тада ступате на Пут Душе.


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова.