28

ЗЕМЉАНИН

 

Ко сам ја?

Црногорац? Ирачанин? Хрват? Израелац? Албанац? Грк? Палестинац? Американац? Србин? Хиндус? Француз? Нигеријац? Рус? Босански Муслиман? Кинез? Швајцарац?…

Не знам одговор. Од безброј нација широм планете, ниједну не осећам као своју. Болно сам схватио да ови – међ’ којима сам рођен и са којима живим, нису увек баш добри људи. Често пута су зли, завидни, испуњени мржњом, лукавошћу, лажима, потребом да понизе неког и да му нанесу бол.
Не могу себе да препознам међ’ њима. Није то моје племе.

И зато трагам, процењујем, упоређујем и кад год ми се учини да сам нашао "своје”, будем разочаран. И ови други су такође често пута зли, завидни, испуњени мржњом, лукавошћу, лажима, потребом да понизе неког и да му нанесу бол. Можда на један другачији – њима својствен начин, али је разлика ништавна.

Не могу себе да препознам међ’ њима. Није ни то моје племе.

Свако племе се труди да буде боље, да надјача, победи, понизи и успостави моћ над осталим племенима. При томе користе лукавост, лажи, намештаљке, силу. Само се победа рачуна, Моћ је замена за Истину. И у тој кошници људских судбина, рађа се нетрпељивост и мржња. Све личне, ситне мржње, бивају привучене једна другој, док не нарасту у веће зло, у Црни Облак што плови сводом планете. Понекад други – а каткад и ми, нашом мржњом ко’ додолском песмом, зазивамо га и молимо да се излије на нас. Сво зло скупљано широм планете, од других људи, других нација, других судбина, увећано за ово наше и дозвано њиме, оживљавамо заједно са нашим непријатељима.

У рат одлазиш из љубави, из племените жеље да заштитиш угрожене и немоћне из твог племена. У рат одлазиш, да би рат престао.

Исто то покреће и друго племе.

Када се сукоб заврши и моћни мачеви утихну, између побеђеног и победника, мања је разлика нег’ што се мисли. Често и победа уме да боли, скоро као и пораз. За поражене пак ништа није коначно решено, већ само одложено. До следећег реванша.

Кад’ ратне трубе заћуте, тада почну да те боле твоје ране.

Сада то нису ране од страха, жала за погинулим друговима и народом, ране од месеци ил’ година проведених у чизмама. Сада те боли мржња, зло и безосећајност твог племена ушушканог испред ТВ-а.

Боли те њихова себичност, похлепа, злурадост.

Боли те њихова лажна доброта и миротворност.

Боли те што те они – који су побегли и чије си куће и успомене бранио, мрзе и наносе ти зло. Нове куће и нове успомене нашли су овде, па им сада ти сметаш. Сматрају да си недостојан да са њима живиш у Србији.

Боли те кад те и они којима си живот спасио, мрзе и свете ти се због тога. Да ниси долазио, да их ниси бранио, можда би им боље било тамо, него што им је то сада, овде. Можда их не би дирали.
Можда.

Боли те што ти је сво зло у животу уместо непријатељског, нанело твоје племе.
Намерно.

Боли те кадa схватиш да си најчасније и најпоштеније људе упознао на ратишту. Веровали су да и њихово племе има подједнако право на живот – као што га имају остала племена и то уверење су бранили највећим благом.

Својим животом.

Тога више нема. Окружен мржњом и дволичношћу, живиш међ’ странцима што траже нову крв. Нови лов.

Пазите се! Можда сте другог пола, расе, нације, вере, политичког, филозофског, сексуалног, спортског, музичког… опредељења. Можда се ваша једина кривица састоји у томе што размишљате на свој, јединствен начин. Бити другачији од масе увредљиво је и провокативно: "Јел’ то ‘оћеш да кажеш да си ти бољи од нас, а?! Е па ниси, ти си гори!” - рећиће вам. Природно је да ће – добри каквим их је бог створио, покушати да вас преваспитају, објасне и подуче вас правим вредностима – правој раси, правој нацији… и свему осталом што они сматрају да је право и исправно.
Или барем да вас казне, ако већ нећете да се промените.

Није то моје племе.

Па где је, зашто се крије од мене?

"Слободан човек нема племе, оно је ствар Ега. Када се одвојиш од Ега и потпуно присетиш себе, нестаће и твоја потреба за њиме. Сада си у процесу – одвојио си се од племена, али се још ниси у потпуности сетио себе. Отуда потиче твој бол.

Прати Пут. Живи Љубав, Истину, Слободу. Не плаши се, јер никада ниси сам и напуштен. Ти припадаш свима. Ти си Земљанин”.

Планета Земља, Млечни Пут галаксија, на рубу Универзума. Свратите.

 


Пре 20-ак дана упитани смо шта смо по националности, да ли смо Србин?

"Не, нисмо" - одговорили смо им,  "сви људи света наша браћа и сестре су. Ми смо Земљанин".

20 јун 15 године ере Водолије - Београд/Србија


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова

08 године ере Водолије - Београд/Србија