26

ВЕЗА С ДУШОМ


Ко је ваша веза са животом, вероватно сте се некада упитали.

То је Душа.

Душа чини да се барем за трен одшкрину врата између светова и тиме вам омогући да закорачите у овај, у коме живите сада. То је леп дар и морате га поштовати. Поштовањем сопственог живота-дара, уследиће и поштовање туђег живота-дара. То није егоизам, већ виши ниво спознаје светости живота и његовог дубљег значаја, јер већина нас приступа животу као нечему што мора да се одради, кад’ смо се већ затекли ту где јесмо – у њему.

Виша спознаја живота је другачија.

У њој, ви осећате фину везу са другим људима и животима, и покушавате да расплетете све замршене нити, те да од њих изнова искате складнију и лепшу таписерију живота. Живот схватате као низ успона и падова, при чему увек напредујете све више и ниједан пад неће учинити да останете ту где сте пали, већ напротив, даће вам импулс и снагу да одлучније наставите свој успон.

И ту је улога Душе незамењива.

Родитељи су вам даровали физичко тело, али је Душа извор вашег целокупног живота. Када вас сви остали издају, повреде, напусте, понизе, казне или шта год друго да вам ураде, она ће и даље за вас бити ту. Ви можете заборавити њу, али не и она вас. Ви сте њено чедо, које је храбро отишло у често суров свет, да би у њему изнова препознало и присетило се самог себе. Направили сте избор који она поштује и диви вам се због тога.

И стога, када сте или када се осећате сами – иако у гомили људи, сетите се да веза између вас и ваше Душе и даље постоји, колико год да је танка. Њену већу проходност остварићете прихватањем њеног постојања и препуштањем, али и прихватањем вођства своје Душе.

Много је снаге и спознаје потребно за тако крајње једноставан чин. Шта ћете ви без Ега? Ко ће вас бранити? Ко ће се бринути о вама? Од чега ћете живети?

Безброј питања преплавиће ваш ум, а једини одговор који добијате, јесте - "Препустите се”.

Препустите се загрљају своје Душе са поверењем и прихватањем живота у каквом год облику да се појави. Препуштање вас мири са читавним светом, свим људима и са самим собом. Њиме допуштате да шапат ваше Душе постане довољно јак и разумљив за вас.

А у њој самој је толико Лепоте, Љубави, Истине, Слободе, Правде и свег’ за чиме одувек жудите, да вам и најмањи, ма како слаб контакт с њом уноси неописиву радост у живот. То није радост кафанских весеља и екстазе Ега, већ радост тиха, стидљива, на први поглед и неприметна, где је довољан и само један ваш мали осмех, па да заблиста пуним сјајем. У њој нема гламура и наметљивости, али често има суза, које су некада проливене због вас, некада због других, а некада због свих осталих. Па ипак у њима нема бола, гнева, осуде, мржње, освете, већ су те сузе израз ваше пробуђене и проширене осећајности, која израња са вођством Душе.

А њу – своју Душу, доживљавате као светионик који вам у мрклој, олујној ноћи, показује пут:
"Овде сам” – шапуће вам, "због тебе стојим на стени јакој усред мора, чекајући те,
Овде сам, због тебе стојим, разгоним маглу палу испред брода твога,
Овде сам, због тебе стојим да светлом мојим избегнеш хриди у бурној ноћи мора,
Овде сам, због тебе стојим да зовом тихим до луке брод ти водим,
Овде сам, због тебе стојим на стени јакој усред мора,
Овде сам, због тебе стојим.”


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова.