24
ОЈ СВИЈЕТЛА МАЈСКА ЗОРО
(Док смо уживали у пријатној предвечерњој шетњи градом,
нешто нас је вукло ка оној клупи покрај Његошевог споменика, у истоименом подгоричком парку...)

Песма "Ој свијетла мајска зоро" настала је у тренутку док се тада тек ослобођена Црна Гора - ослобођена од турског зулума и зла, припремала да прослави своју поново успостављену државност. Та песма иако испевана у веома кратком времену, по својој суштини успела је да опише све оно што је у том тренутку било важно Црногорцима и Црногоркама.

Песма "Ој свијетла мајска зоро" постала је химна Слободе о којој су сањали, и за коју су се бориле генерације Црногораца и Црногорки. Она је својом римом успављивала децу, која су свако вече заспивала са њеним стиховима на уснама.

Таква једна песма својом снагом и поетичношћу успела је да идеал Слободе доведе до свог врхунца и да сваки Црногорац и Црногорка у сваком тренутку свог живота знају шта им је циљ, и шта требају чинити да би га успешно остварили.

Песма "Ој свијетла мајска зоро" представља више од химне, то је ода свим Црногорцима и Црногоркама који су вођени поривом Слободе својим активностима успели да Црну Гору поново учине државотворном и Слободном.

Стога, драги Црногорци и Црногорке у аманет вам је остављено да се старате о томе - да сачувате стечену државотворност и Слободу, и да никада и ни по коју цену не допустите да туђин поново влада Црном Гором. Ово вам сигурно није лак задатак јер вас је мало, а оних који би да Црну Гору поделе између себе и за себе, подоста је.

Стога, наш савет вам је да никоме не верујете, осим себе самима. Да ли ћете нас послушати остаје да се види, а ми се надамо да хоћете, и да ћете тиме себи омогућити брз и стабилан напредак у свим областима ваших активности.

Ваш Његош, познат као "владика Његош"


скенови: 1 2

1. ПИСМО АМБАСАДОРУ ЦРНЕ ГОРЕ
2. ВОЋАРСТВО И ПОВРТАРСВО У ЦРНОЈ ГОРИ
3. ПИСМО МОЈИМ ЦРНОГОРЦИМА
4. ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ ЂУКАНОВИЋУ
5. ПОСЛАНИЦА МАРКА МИЉАНОВА ЦРНОГОРЦИМА И ЦРНОГОРКАМА
6. ЊЕГОШЕВА ПОРУКА ДЕЦИ ЗЕМЉЕ
7. ОЈ СВИЈЕТЛА МАЈСКА ЗОРО

8. О НАТЈЕРИВАЊУ
9. О ЗЛОСТАВЉАЊУ ЦРНЕ ГОРЕ И ЦРНОГОРАЦА ОД СТРАНЕ СРБИЈАНАЦА
10.О УГРОЖАВАЊУ НАШЕГ ЗДРАВЉА ОД СТРАНЕ ЦРНОГОРСКОГ ГЕСТАПОА
11.О "МАНАСТИРУ" ОСТРОГ
12. О ЦРНОГОРСКОМ ГЕСТАПОУ И ЊИХОВИМ ГОСПОДАРИМА
13 О КОСОВАРСКИМ ДЕЗЕРТЕРИМА ЗАПОСЛЕНИМ У ЦРНОГОРСКОМ ГЕСТАПОУ
14 О ЧИШЋЕЊУ ДЕМОН-ХРАМА У ПОДГОРИЦИ

15 О ПРОМЕНИ ОДНОСА ПРЕМА ВАМА ОД СТРАНЕ ЦРНОГОРСКОГ ГЕСТАПОА
16 О ГЛУПАНИМА ИЗ ГЕСТАПО-СЛУЖБИ СВЕТА
17 ГЛУПАНИ У ИНСПЕКЦИЈИ
18 О ВАШЕМ СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ У ПОДГОРИЦИ
19 О СРБИЈАНСКОЈ ЕКИПИ НА ЧЕЛУ ЦРНЕ ГОРЕ


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова

09 август 18-те године еона Водолије - Подгорица/Црна Гора