243  
УЛОГА МЕСТА МОЋИ У ДУХОВНОМ РАЗВОЈУ

Оливере замолили сте нас да вам разјаснимо улогу Места Моћи у процесу духовног развоја и ево, ми вам излазимо у сусрет.

Дакле, улога Места Моћи у процесу духовног развоја је велика, али она није пресудна у смислу напретка и досезања Просветљења. У Просветљење се може ући и без посета Места Моћи — то је успело вама Оливере, али је тај пут мало или мало више дужи и тежи.

Стога наш коначан одговор на ваше питање био би: уколико имате финансијских и других могућности било би добро да посетите — мислимо на Духовне Трагаоце Оливере, не на вас:), један број Места Моћи. Међутим, немојте мислити да ће вам посета Местима Моћи заменити године и деценије медитације и духовно-развојног рада на себи. Она је помоћ — и то велика, на Путу ка Просветљењу, али таквих врста помоћи добићете и у неким другим облицима испољавања док будете напредовали ка Просветљењу, не само и не искључиво у виду посета Местима Моћи.

Духовни развој представља тако сложен и променљив процес, да је просто немогуће дати неки свима разумљив и непромењив систем и опис разумевања истог. Свачији живот је једна посебна прича и стога свачији Пут ка Просветљењу биће на себи својствен начин јединствен и непоновљив. Оно што сте до сада прошли ви Оливере, на вашем Путу ка Просветљењу, по својим елементима има сличности са проживљеним Духовникâ који су ушли пре вас у Просветљење, јер сви ви делите сличне проблеме и искуства. Но и поред тога, ваш Пут ка Просветљењу јединствен је и такав ће остати заувек, док је Универзума, као што ће бити јединствени Путеви ка Просветљењу свих Духовних Трагаоца који се у овом тренутку баве процесом духовног развоја.

Стога, да се вратимо теми. Места Моћи имају важну улогу, али та улога није пресудна у процесу духовног развоја. Добро је ово стално имати на уму како не бисте — мислимо на Духовне Трагаоце Оливере, помисли да је довољно само отпутовати и посетити пар Места Моћи, како бисте досегнули Просветљење. То наравно није тачно, јер да јесте, до сада би већина Деце Земље била Просветљена, нарочито туристички водичи :).

Зато посветите се медитацији и самоанализи својих поступака и импулса који вас покрећу на деловање, и мало по мало — попут споре и упорне корњаче Оливере :), напредоваћете ка сопственом Просветљењу.

До тада поздрављамо вас Децо Земље.

Љубиша

 


Сви текстови са сајта слободно и без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова.

16 мај 17-те године ере Водолије — Београд/Србија