22     
О СРБИЈАНСКОЈ СКРИВЕНОЈ ИСТОРИЈИ

Много пута до сада говорили смо о историјским догађајима који су битно утицали на формирање менталитета неког народа. Последице које су проистицале из тих догађаја понекад су биле позитивне, док су више пута, односно чешће, биле негативне. Та негативна дејства ових историјских догађања водила су томе да су поменути народи видљиво заостајали у свом развоју, у односу на њима суседне народе. Овом приликом, говорићемо о једном таквом случају.

Познато вам је из историјских књига да је долазак Турака на Балкан представљао велики шок за народе који су га насељавали. Балкански народи јесу водили ратове - углавном са суседима, али они по свом унутрашњем бићу нису били ратничко-освајачки народи, него су тежили томе да уживају у животу и хармонији са окружењем које су насељавали. Долазак Турака на Балкан ту њихову хармонију односа са суседима и природом разбио је у парампарчад, и она се чак ни после толико векова није поново успоставила.

Бол и патња коју су широм Балкана посејале трупе окрутне турске хорде, толико је јака, да и даље има доминатан утицај на свест и сећањê балканских народа. У тмини подсвести ових народа и даље одјекују крици и патња недужних сужања, које су Турци са задовољством и бруталношћу мучили. Јецаји и бол мученика проламали су се до неба, али помоћ ниоткуда није стизала. Остављени сами себи и препуштени злом уму турских освајача, балкански народи мало по мало одбацили су свој унутрашњи хармонични поглед на свет и постали су и сами помало Турци.

Сигурно вам је познат израз "Стокхолмски синдром", који означава поистовећивање отетих и злостављаних особа са својим отмичарима-злостављачима. Једноставно речено, ум особе има одређену грнаицу отпора непријатељу и злостављачу, али када се та граница услед интензивног и дугог злостављања превазиђе и на неки начин сруши, тада нестају и падају све одбране и против-стратегије спрам злостављача. Злостављани тада постаје потпуно беспомоћан, без иједне идеје о томе ко је и шта је био пре злостављања. Тада, у тој психо-емоционалној празнини, особа почиње да се идентификује са злостављачем како би барем на тај начин - копирањем, поново успоставила одређену психо-емоционалну структуру.
Процес који смо описали у претходном пасусу, представља процес идентификације балканских народа са својим злостављачима - Турцима.

Наравно да та идентификација није пала на празно тло, него је она морала на неки начин да се уклопи са оним елементима идентитета балканских народа, који су чинили њихове основне препознатљиве карактеристике. Склоп ова два фактора, дао је менталитет балканских народа онаквим какав је он данас.
Све ово испричали смо вам како бисмо вам појаснили разлоге патње коју осећате, као и разлоге агресивности коју испољавате према слабијима од себе. У готово 98% случајева злостављани и сам постаје злостављач, ако нигде друго, онда барем укругу своје породице. Стога бисмо вас замолили да се мало замислите о овоме што смо навели у овом каналисању и погледате постоји ли могућност да неке делове сопствене агресивности коју испољавате према другима суспендујете на извесно време - а најбоље за стално.

Злостављати слабијег од себе зато што сте и сами били злостављани од јачег, у кармичком смислу никада не представља оправдање. Свако је одговоран за своје понашање и свако ће одговарати за све лоше што је учинио другима. Закон Карме није тренутан, али је то закон коме не може избећи нико у Универзуму. Стога будите опрезни када у себи осетите навалу беса и жељу да га истресете на слабијем од себе, јер ће његова повратна спрега у неком од наредних живота закуцати на ваша врата.

Да вам се то не би десило, трудите се да се са поштовањем опходите према слабијима од себе.

Духовне Енергије УниверзумаО ПОРЕКЛУ СРБИЈАНАЦА
О СРБИЈАНСКОЈ СКРИВЕНОЈ ИСТОРИЈИ
О СРБИЈАНЦИМА


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова

31 август 16 године ере Водолије - Београд/Србија