21 
СЛОБОДНА ВОЉА

Ко смо ми?

Као врста, релативно смо нови на животној позорници Универзума. Многе врсте – рецимо бубашвабе, дуже су присутне и полажу више права над власништвом планете од нас. Па ипак, ми смо успели да се наметнемо као владајућа врста на њој.

Шта је узрок томе?

"Мозак” – рећићете. Јесте.
"Говор”. И говор.
"Руке”. И руке.
"Точак”. И точак.

И можете набрајати до сутра и увек ћете бити у праву. Али опет поред свих тих многобројних доказа, можда ћете превидети један – ваљда зато што је превише очигледан – Слободну Вољу.

"Какву сад слободну вољу”? – упитаћете се, "Јел’ то значи да могу да радим шта год хоћу, а да ми нико ништа не може”?

Не, то значи нешто друго.

Слободна Воља представља особину људске врсте, која се изражава могућношћу прављења избора и доношења сопствених одлука.

"Јака ствар” – помислићете, "то могу сви”!

Немогу.

Већина врста – не само на Земљи, већ широм Универзума, немају дар Слободне Воље. Оне имају скуп нагона, особина, знања и талената који их чине другачијим и посебним у односу на остале. Неке се налазе испод, а многе од њих изнад садашњег нивоа развоја људске свести и све оне и развијеније, и неразвијеније у односу на нас, имају битну ману – недостатак Слободне Воље. Грубо речено, оне су свест која може да размишља, поступа и ради у границама програма који их чини тим што јесу, а тај програм колико год развијен и квалитетан, ипак ограничава њихову свест на ниво свести корисне машине.

За разлику од њих, људска врста има дар и способност неограничене слободне воље и неограниченог развоја свести, дата нам je потпуна слобода избора – највећи дар Универзума, како би истражили и препознали себе. Нажалост, углавном га нисмо ни свесни. Слободну Вољу не препознајемо као средство развоја, већ је доживљавамо као нешто сасвим обично и неважно. А она то није.

Ако не верујете, питајте о томе вама доступне врсте – животиње, биљке и стене, и рећи ће вам да су свест ограничена својим стањем. Рећи ће вам да га не могу променити, побољшати и развити, и да је њихов развој условљен одлукама других – развијенијих бића, од чије процене зависи када ће бити померени на вишу степеницу развоја свести.

И мало по мало, након десетина хиљада или милиона година – што је тек трептај ока у животу Универзума, развијајући свест од непомичног камена, преко растућих биљки и настављујући га кроз разноврстан животињски свет, најзад стижемо на ниво човека.

"Свест у камену спава, у биљкама сања, у животињама је полусвесна, док је у човеку будна” – речи су непознатог песника.

Буђењем свести у човеку одједном долази до активирања наше Слободне Воље, која је до тада била успавана, чиме почињемо самостално да доносимо одлуке и правимо изборе. Но, иако дар, истовремено је и одговорност, јер можемо изабрати Добро или Зло, бити ватрогасац или пироман. Али шта год да изаберемо и шта год да одлучимо, та одлука са собом и у себи носи одговарајућу "награду”, јер Универзум нипошто није само црна маглина посута звездама, већ Свест чији смо ми нераздвојни део.

Иако га на овом нивоу развоја свести не доживљавамо тако, он у потпуности осећа и доживљава нас. Свака наша намера, мисао, емоција, осећај и дело – као уосталом и свих бића која су досада постојала, и даље живе у њему. Они су записи наших претходних искустава, али истовремено и основа за наш будући живот. Све негативне емоције и грешке из живота у живот бивају постепено исправљене и превазиђене, a излазак из мочваре испуњене замкама Ега тежак је дуготрајан. Често живи песак негативних емоција, мржње и освете, држи нас заробљенима кроз читав низ живота. Много пута, допустамо му и да нас прогута.

И то је начин на који се људска врста – уз помоћ Слободне Воље, развија. Прави грешке према другима и последице тих истих грешки – у неком од будућих живота, ређе током истог, доживљава на себи. Сада и сами имамо прилику да осетимо бол који смо некада нанели другоме. Па и поред тога учење је ретко када брзо, потребне су десетине и стотине проживљених живота, како бисмо научили да прихватимо и поштујемо неповредивост нечије Слободне Воље. Или Живота. Или било чега другог.

Неопходне су стотине проживљених живота, како бисмо схватили да је сваки човек свест која у себи носи семе читавог Универзума.

И онда када досегнемо и осетимо ту спознају, у нама се постепено, али постојанo, све мења. Постајемо више усресређени на импулсе који нам долазе изнутра, него на спољашње које нам шаље Его. Неприхватајући игнорисање, његови импулси често намерно постају груби, но, што су насилнији и разорнији то, више губе на значају, јер једва чујни шапат ваше Душе, сада је јачи од заглушујуће вике Ега.

Осећај који се јавља чудан је, а истовремено и предиван, при чему Универзум по први пут доживљавате као пријатељски наклоњено биће. Загрљај у који вас прима испира и задње наслаге бола и неразумевања, и без обзира на даљи ток, ваш живот више никада неће потонути у заборав. Сви догађаји – како добри тако и лоши, губе своју личну ноту, јер ваша свест осећа дамар живота много јаче и јасније него раније.

Видите осмех у дну сузе. Семе живота у срцу пустиње. И осећате да се ви, Универзум, сви светови и сва бића која постоје у њему, стално и изнова - као у кругу, рађате, живите и изнова враћате бескрајном пољу Безусловне Љубави.
 


Сви текстови са сајта без икаквих измена и скраћивања могу бити штампани и објављивани у приватне и комерцијалне сврхе, у земљи и иностранству, од стране свих који то желе. Издавачка права су бесплатна, уз претходан договор везано за избор, опрему и ауторизацију текстова

Email this page